Er din pårørende ludoman?

Ludomani er ikke kun et problem for ludomanen selv. Flere undersøgelser viser, at der ofte er fem til ti personer omkring ludomanen, som er berørt af de problemer, som ludomanien medfører.

Som forældre eller anden pårørende til en ludoman starter du ofte med at gå i en periode og opleve, at ”der er noget galt” – uden at du helt kan sætte fingeren på, hvad det er. Du oplever måske, at du oftere bliver råbt ad, at løfter ikke bliver holdt – eller at du føler dig udnyttet eller svigtet.

Der er ingen skudsikre tegn på, om din pårørende har et spilleproblem og derfor heller ingen præcis liste over, hvordan du ”spotter en ludoman”, men der er et par områder, du kan begynde at lægge mærke til:

  • Oplever du, at din pårørende lyver om, hvor han er?
  • Oplever du, at vedkommende lyver om, hvad han bruger penge til?
  • At han alene vil have indsigten i og administrere familiens finansielle forhold?
  • At han begynder at optage lån i eget navn.

Du kan også læse afsnittet Er du ludoman? her på siden og se flere ludomani-kendtegn.

Det mest sigende for en problematik hos din pårørende vil dog nok være de humørændringer, du oplever hos ham. Mange ludomaner udvikler en ”Dr. Jekyll /Mr. Hyde-personlighed”, hvor de det ene øjeblik er den person, du kender, men det næste er en irritabel og fjern fremmed.

Du vil opleve, at vedkommende nok trækker sig mere og mere fra dig – uanset hvor meget du forsøger at nærme dig. Du vil måske oven i købet opleve, at du bliver afvist, irettesat og ignoreret, hvis du forsøger at engagere dig i vedkommende.

Den tilbagetrækken, som du oplever, har en meget simpel grund: Ludomanen har rigtig, rigtig meget i hovedet!

På den ene side bruger han en masse energi på ”magisk tænkning”. På hvordan han ”bare lige skal have den kamp hjem” eller på at udregne ideer og strategier til at snyde systemet. På den anden side er han tynget af bekymringer om, hvordan han nogen sinde skal komme ud af afhængigheden og redde sin (måske jeres) økonomi.

Når din pårørende trækker sig, lyver og skælder ud, så gør han det ikke, fordi han har udviklet sig til et dårligt menneske – men fordi han tror, der ikke findes nogen anden udvej.

Din pårørende lider af en afhængighedssygdom, der er lige så alvorlig som alkoholisme. Kone, børn, venner og andre bliver sekundære til spillet og håndteringen af de afledte problemer – ikke fordi de ikke længere er elskede og afholdt. Fordi afhængigheden har taget kontrollen.

De første tegn, på at din pårørende har et spilleproblem, vil typisk være:

  • Han eller hun bruger mere tid på spil, end vedkommende havde planlagt.
  • Han eller hun bruger flere penge på spil end planlagt – eller har råd til.
  • Han eller hun begynder at tilsidesætte sine andre interesser.

Danske Spil © 2015